Structurele dagindeling

Deze dagindeling is structureel en herhaalt zich vijf dagen per week in Villa Kakelbont. Op de project- en themadagen (sinterklaas, carnaval, pasen, Kerstmis, winter etc.) kan de dagindeling uiteraard anders verlopen. De pedagogische medewerksters van onze villa zijn verantwoordelijk de structuur van de dag en voor de speel-, slaap- en eetomgeving. De leidsters begeleiden het kind in de vrije of georganiseerde activiteiten, de rust- en eetmomenten, en de in- en ontspanningsactiviteiten. Het kind zal de momenten van de dag herkennen en dat vergroot het huiselijke veiligheidsgevoel.

De dagindeling
Kinderen hebben structuur nodig. Baby’s, dreumesen en peuters voelen zich veilig als ze weten waar ze aan toe zijn. Een
vaste dagindeling is dan ook onontbeerlijk, vermijdt onverwachte of aangename momenten en biedt noodzakelijke houvast in een groep met andere kinderen. Villa Kakelbont hanteert de volgende vaste dagindeling voor de Langkousjes en de Meneertje Nilssons (0 jaar tot 4 jaar):

 • Vanaf 07.30 uur zijn de ouders en bewoners van Villa Kakelbont van harte welkom. Ouders krijgen uiteraard de gelegenheid om de pedagogische medewerksters in te seinen over eventuele fysieke of mentale veranderingen in
  de gesteldheid van kind. Natuurlijk is er ook ruimte voor een gezellig babbeltje. Na het afscheid van papa of mama hebben de kinderen vrije speelruimte tot 09.30 uur. De kinderen zullen doorgaans zeer fit en uitgerust zijn en zich actief opstellen
 • Tijd voor rust. Om 09.30 uur wordt met een liedje aangekondigd dat de dat alle “Kakelbonters” fruit gaan eten. Het fruit wordt benoemd en de kinderen krijgen alle tijd om rustig hun bordje leeg te eten. Daarna wordt er gezongen en een verhaaltje voorgelezen. Het fruit dat Villa Kakelbont de kinderen aanbiedt, is kakelvers en volgt het aanbod van de thema´s.
 • Als de “Kakelbontklok” tien keer slaat, volgt de verschoning van de kinderen met luiers. De grotere kinderen gaan naar het toilet en de allerkleinsten die normaal gesproken nog tweemaal daags slapen, gaan even naar de droomwereld. De Villa wordt opgeruimd en het is tijd voor een activiteit. Dit kan variëren van knutselen, dansen, muziek of vrij spelen binnen en eventueel buiten als het weer dit toelaat. Het thema wordt erbij genomen. Pippi heeft in haar Villa Kakelbont de beschikking over volop speelgoed dat aansluit bij de verschillende ontwikkelingsgebieden van een kind. Zo spelen kinderen met bewegingsmateriaal (bal, duwkar), bouw- en constructiemateriaal (duplo), fantasiemateriaal (winkeltje, poppen) en creativiteit en expressie (verf, klei en muziekinstrumenten).
 • 11.30 uur: tijd om handjes en snoetjes te wassen want Villa Kakelbont maakt hongerig. Samen met de pedagogische
  medewerkers wordt er rustig en gezellig gegeten. De kinderen die dit al zelf kunnen, mogen hun eigen boterhammetjes smeren. De leidsters zullen erop letten dat er netjes wordt gegeten. Na het genot van spijs en drank zal er plaats worden gemaakt voor rust. De kleintjes gaan slapen en de grote zullen genieten van een rustmoment. Stilte in Villa Kakelbont.
 • Tussen 12.30 en 14.30 uur, na het slapen, als de kinderen opgefrist zijn, is er ruim tijd voor een activiteit. De leidster stimuleert vrij spelen in de villa. Het kind kan zo zijn eigen fantasie ontwikkelen en leert samen spelen. Bij goed weer spelen de kinderen zo veel mogelijk buiten in de tuin van Villa Kakelbont. Alle speelplaatsen zijn uitgerust met goedgekeurd en kindvriendelijk spelmateriaal, zoals fietsjes, zandbak en ander buitenspeelgoed. Villa Kakelbont biedt uiteraard ook geregeld gestructureerde groepsactiviteiten aan. Soms is er de mogelijkheid om buiten Villa Kakelbont een activiteit te gaan doen.
 • 14.30 is het weer tijd om vers fruit te eten en een heerlijk sapje te drinken. Even bijkomen!
 • Vanaf 15.00 zoeken de allerkleinste bewoners van de Villa weer lekker het bedje op. De grotere vriendjes en
  vriendinnetjes van Pippi mogen vrij spelen of er wordt door pedagogisch medewerksters een activiteit aangeboden. De leidsters zorgen voor uitdagend spelmateriaal, een gezellige en ontspannen sfeer en mogelijkheden voor de kinderen om te bewegen, te ontdekken en samen te spelen. Structuur, veiligheid en gezelligheid zijn belangrijke woorden in Villa Kakelbont.
 • Vanaf 16.30 uur is het smikkelen en smullen geblazen voor alle kindertjes onder 1 jaar. Warm eten dus! Daarnaast zullen de oudere kinderen allemaal nog iets kleins te eten en iets lekkers te drinken krijgen.
 • Aan het einde van de dag zullen papa of mama de voldane kinderen uit de groepen de “Langkousjes”, de “ Meneertje Nilssons” of de “Tommy’s en Annika’s” weer ophalen. Ook nu is er weer een belangrijk contactmoment tussen ouders en pedagogische medewerkers van Villa Kakelbont. De leidsters stellen het zeer op prijs als de ouders tien minuten voor de sluitingstijd van 18.00 uur binnen zijn, zodat er nog tijd is voor een correcte overdracht. Daag Pippi, tot de volgende keer!
Nieuwsgierig? Vraag direct een rondleiding aan