Kinderdagverblijf Villa Kakelbont Venlo geeft voorleestips voor baby’s.

Voorlezen met baby’s

Hoe lees je voor?

Tip 1
Kies een vast voorleesmoment. Dit kan bijvoorbeeld voor het slapengaan, maar ook als rustpunt op een vaak drukke dag.

Tip 2
Ga samen lekker op een rustige plek zitten. Doe radio, televisie en computer/laptop uit, dat leidt maar af. Zorg ervoor dat jezelf ook prettig zit.

Tip 3
Houd je baby zo, dat je oogcontact kunt maken.

Tip 4
Kies een afbeelding in het boekje en laat deze goed zien. Houd het boekje zo stil mogelijk, zeker als je baby nog heel klein is. Draait je kind de oogjes of het hoofdje weg, gun het dan even rust.

Tip 5
Een of een paar afbeeldingen laten zien is genoeg. Het boek hoeft niet in een keer uit; jaag het er niet doorheen.

Tip 6
Laat je stem horen, wat je zegt is eigenlijk niet zo belangrijk. Benoem wat er te zien is, maak bijpassende geluiden of zing een liedje!

 

Wanneer lees je voor?

Tip 1
Voorlezen aan baby’s kan ’s middags en ’s avonds voor het slapengaan.
Of ’s morgens vroeg, wanneer het thuis lekker rustig is.

Tip 2
Wanneer je een moment van rust wil inlassen (als je kind erg actief is geweest, veel indrukken heeft opgedaan).

Tip 3
Wanneer je kind wat extra aandacht nodig heeft, omdat het hangerig of ziek is.

Tip 4
Zingen voor je baby kan de hele dag: tijdens het badje, het verschonen, het voeden, maar ook wanneer je baby niet in slaap kan komen of zich verveelt in de box.

Voor meer tips zie onderstaand filmpje:

Lees verder

Interactief voorlezen bij Kinderopvang Villa Kakelbont in Venlo

Het boekje van Kas is ziek staat centraal tijdens dit thema; Hatjsoe bij kinderopvang villa kakelbont. Met interactief voorlezen wordt bedoeld dat er voorwerpen zijn die tijdens het boek centraal staan. Dan horen ze het woord en zien ze het woord zodat ze dit aan kunnen raken. Tijdens dit boek is Kas ziek dus dan wordt er bij kinderopvang villa kakelbont gezorgd dat er een pop bij het boek ligt en dat die pop Kas heet. Kas krijgt een hoestdrankje om beter te worden dus er ligt ook een leeg flesje bij het themaboek wat het hoestdrankje moet voorstellen. Verder is er een bedje nodig waar Kas in ligt omdat hij ziek is dus er staat ook een bedje tijdens het interactief voorlezen. En zo zijn er nog meer voorwerpen zictbaar die in het boek voorkomen.

Kinderdagverblijf Villa Kakelbont Venlo

 

Het leuke aan interactief voorlezen bij kinderopvang villa kakelbont is dat de kakelbontjes bewust het verhaal kunnen volgen omdat ze er meer bij betrokken zijn en kunnen helpen tijdens het vertellen van het verhaal. Kas is ziek dus moet in bed liggen, dan kan een kindje de pop in bed stoppen, als Kas een hoestdrankje nodig heeft, kan iemand het flesje geven aan de pop enz. Op deze manier kan het verhaal van het voorleesboekje beter verwerkt worden en kunnen ze het makkelijker navertellen aan bijvoorbeeld de papa’s en mama’s.

Lees verder

Pillen sorteren bij Kinderopvang Villa Kakelbont in Venlo

Bij het thema Hatsjoe gaat het niet alleen over het ziek zijn maar zijn er heel veel andere activiteiten die ermee te maken hebben. Een activiteit die uitgevoerd kan worden is het sorteren van pillen, want als je ziek bent moet je soms een pil innemen waardoor je weer beter wordt.

We hebben een snoezelbak bij kinderopvang villa kakelbont waar ze per thema gebruik van kunnen maken. Tijdens ieder thema zit er iets anders in de snoezelbak zoals tijdens dit thema verschillende soorten gekleurd playmais.

Kinderdagverblijf Villa Kakelbont Venlo

Als activiteit wordt hier niet vernoemd dat dit playmais is maar dit zijn pilletjes om iemand anders beter te kunnen maken. Hierbij worden de rekenprikkels geoefend zoals de kleuren, het tellen, sorteren per kleur in het goede bakje leggen. Het is niet alleen maar een beetje ontdekken qua de fijne motoriek of voelen van materialen maar er zijn zoveel meer onderdelen waar we bij kinderopvang villa kakelbont op kunnen letten voor de ontwikkeling van de kakelbontjes.

De kinderen zien dit natuurlijk meer als spelen en de kleuren sorteren, soms ook met de juf vertellen wat ze doen of zien. Eventueel zeggen welke kleur ze hebben en in welk bakje “het pilletje” moet liggen. In kleine groepjes vermaken ze zich heel goed bij kinderopvang villa kakelbont met deze leuke activiteit.

Lees verder

Doktertje spelen bij Kinderopvang Villa Kakelbont in Venlo

Bij kinderopvang villa kakelbont zijn we nog steeds bezig met het thema hatsjoe! De kakelbontjes kunnen tijdens dit thema de fantasie helemaal laten gaan. Ze spelen iedere dag doktertje en als het even kan is de juf zelfs ziek. Er komen de leukste pietpraatjes voorbij tijdens het rollenspel want bij kinderopvang villa kakelbont is iedere zieke zo ziek dat ze wel een jaar ziek zijn volgens de kakelbont doktertjes. Of de juf heeft hele erge buikpijn en gaan dan met een zaag de buik openmaken. Soms wordt er zelfs gezegd dat er geen hartslag is maar deze wonderdokters kunnen de juffies dan toch beter maken bij de langkousjes, nilssons en tommy’s en annika’s  van kinderopvang villa kakelbont. Alles kan tijdens het rollenspel…

Kinderdagverblijf Villa Kakelbont Venlo

Maar op sommige momenten is het ook belangrijk om zonder de aandacht van een juf te kunnen ontwikkelen, dat ze een opdracht of spel krijgen en dan zonder sturing deze rollenspel kunt spelen bij kinderopvang villa kakelbont. Dit geldt vooral voor de oudste kinderen want op die leeftijd snappen ze dit meer. Tijdens het observeren van zo’n rollenspel kan de juf kijken naar wie de leider van het spel is en wie er meegaat, wie iets anders gaat doen, zijn er meerdere leiders in de groep, is er iemand op de achtergrond die stilletjes toekijkt? Zo kan er bij kinderopvang villa kakelbont in Venlo ook gestimuleerd worden om ieder kind op zijn eigen manier te kunnen ontwikkelen. Gelukkig hebben we alleen maar goede dokters en wordt iedereen weer beter, ook Puk!

Lees verder

De baby’s maken Puk beter bij kinderopvang villa kakelbont in Venlo

Het thema Hatsjoe is niet alleen voor de oudere kinderen interessant om met de dokterspullen te spelen maar de baby’s laten we ook ermee spelen. Kunnen ze de dokterspullen ontdekken en voelen. Puk lag er ook bij want Puk was ziek en die moest beter gemaakt worden. Niet dat de baby’s er iets mee doen maar op deze manier komen ze wel al in aanraking met Puk. Er lag een thermometer, een stethoscoop, een spuitje enz.

Voor de ontwikkeling vinden we het bij kinderopvang villa kakelbont belangrijk dat we veel taal aanbieden vooral bij de jongere kinderen want die kunnen hierdoor gestimuleerd worden om eerder proberen geluiden te maken, na proberen te zeggen enz. We benoemen steeds het woord en laten zien wat we met het woord bedoelen, dat ze het voorwerp zien en kunnen aanraken. Het is natuurlijk makkelijker om dit bij bijvoorbeeld een bal te doen (woord bal benoemen en een bal laten zien) maar soms is het ook leuk om ze op deze manier bij het thema te betrekken.

Kinderdagverblijf Villa Kakelbont Venlo

De baby’s van de langkousjes van kinderopvang villa kakelbont vonden het heel interessant om de voorwerpen te kunnen voelen en ontdekken (vooral proberen in de mond natuurlijk). Dit was weer eens iets anders dan het speelgoed wat ze altijd in de grondbox hebben liggen natuurlijk 😉

Lees verder
Nieuwsgierig? Vraag direct een rondleiding aan