Zonnetjesweek bij Kinderopvang Villa Kakelbont

Het is heerlijk om te genieten van de zon, maar de zon kan ook schadelijk zijn. Vooral voor jonge kinderen. Daarom doen wij als team van kinderopvang villa kakelbont in de week van 25 mei mee met de Zonnetjesweek. Deze voorlichtingsweek wordt georganiseerd door het Huidfonds. Tijdens de Zonnetjesweek leren de kinderen op een speelse en positieve manier over de zon en zonbescherming.

Waarom de Zonnetjesweek? Huidkanker is de meest voorkomende en snelst toenemende kankersoort in Nederland. Op jonge leeftijd onbeschermd in de zon, vergroot het risico aanzienlijk om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Het Huidfonds zet zich in voor een huidkankervrije generatie door ouders en pedagogisch medewerksters van de kinderopvang van kleine kinderen te vertellen over huidbescherming in de zon tijdens de Zonnetjesweek.

De kinderen van kinderopvang villa kakelbont hadden we iedere dag een verhaal voorgelezen over Bram en Roos die naar het strand gingen, ze mochten zichzelf insmeren, een zonnetje kleuren enz. Gelukkig was het lekker weer zodat de zonnetjesweek nog meer tot zijn recht kwam.

Activiteiten tijdens de Zonnetjesweek: • Laat kinderen zichzelf, elkaar of een pop insmeren. Voor de spiegel is dit extra leuk! • Doe spelletjes zoals het schaduwspel, schminken of kijken door een zonnebril. • Speel ‘Petje op, petje af’. Laat kinderen rondwandelen op muziek.  • Pak het stoepkrijt en teken zonnetjes op de stoep. Of ga in de zon staan en laat iemand anders de omtrek van jouw schaduw tekenen met stoepkrijt. Ziet je schaduw er in de ochtend anders uit dan in de middag? • Plak of teken een gele cirkel op een vel papier en laat de kinderen er zonnestralen bij maken.

Insmeerspelletjes: • Smeren maar! Doe een wedstrijdje wie zich het snelste in kan smeren. Elk lichaamsdeel wordt een onderdeel. Eerst de benen, dan de armen, dan het gezicht… Klaar voor de start… smeren maar! Controleer of alles goed is ingesmeerd voor jullie de zon in gaan. • Witte stippen: Met de tube kun je jezelf versieren met witte stippen. Zet eens wat stippen op je armen, benen en gezicht. Kijk! Nu zijn we allemaal versierd. Verbind nu met je vingers de stippen met elkaar. Let op dat je alle stippen uitsmeert! Voor oudere kinderen kun je er een wedstrijdje van maken. Leidt jonge kinderen af door ze met de dop van de zonnebrandcrème te laten spelen.

Bij kinderopvang villa kakelbont hebben we het veel gehad over hoe belangrijk dat het is dat iedereen ingesmeerd wordt met zonnebrand.

 

Nieuwsgierig? Vraag direct een rondleiding aan