Nationale voorleesdagen bij kinderdagverblijf villa kakelbont 2018

Als eerste willen we alle ouders/ oma’s bedanken omdat ze bij kinderdagverblijf villa kakelbont zijn geweest om een boekje voor te lezen aan de kinderen. Dit vinden wij heel erg lief dat ze de moeite hebben gedaan om te komen en om de kakelbontjes voor te lezen. De kinderen van kinderdagverblijf villa kakelbont hebben hier erg van genoten!!!

Er werd voorgelezen uit het boekje van de tijger (dit is HET boekje van de nationale voorleesdagen van 2018) maar sommige kozen ervoor om zelf een boekje mee te nemen naar kinderdagverblijf  villa kakelbont. Welk boekje ook werd gekozen, de kinderen van kinderdagverblijf villa kakelbont vonden het allemaal er interessant!

IMG-20180130-WA0007

Voorlezen is niet alleen leuk maar kan ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een kind. Jonge kinderen leren enorm veel van voorlezen. In de eerste plaats is voorlezen heel goed voor de taalontwikkeling. Kinderen leren nieuwe woorden tijdens het voorlezen en ze leren hoe een goede zin opgebouwd is. En door met het kind ook te praten over het boek, wordt het kind ook gestimuleerd actief met taal aan de slag te gaan

In de tweede plaats leren kinderen goed luisteren wanneer ze voorgelezen worden en zich te concentreren. Voorlezen stimuleert de fantasie van het kind ook. Afhankelijk van het onderwerp van het boek leert het kind ook veel over de wereld om zich heen, waardoor hij/zij meer grip krijgt op de directe wereld om zich heen. Voorlezen over een onderwerp waar het kind op dat moment erg mee bezig is (angst, dood, ziekenhuisopname etc.) kan ook steun bieden en een goede manier zijn om met het kind in gesprek te komen over deze onderwerpen.

Maar ook het gevoel van veiligheid dat kinderen krijgen, het plezier dat kinderen beleven aan het voorlezen en de exclusieve aandacht die ze krijgen tijdens het voorlezen, zijn van belang voor de ontwikkeling van het kind. En het samen lezen van een boek kan ook helpen rust en regelmaat te brengen. Kinderen komen tot rust tijdens het voorlezen en door op vaste tijden voor te lezen kan er regelmaat en vaste structuur in de dag geboden worden. Zo kan voorlezen een goed onderdeel zijn van het ritueel voor het slapen gaan.

IMG-20180201-WA0011

Veel ouders lezen voor bij het slapen gaan, maar voorlezen kan op ieder moment van de dag. Wel is het goed om de rust te nemen om voor te lezen en het liefst ook een rustige omgeving te kiezen om voor te lezen. Al kan in de auto of in de wachtkamer bij de tandarts ook een hele leuke afleiding zijn voor het kind. Hoe lang er voor gelezen wordt hangt vooral af van het kind. Kinderen geven zelf duidelijk aan wanneer hun aandacht verslapt. Bij jonge kinderen is het beste om te kiezen voor een kort verhaal zodat het boek/ verhaal in een keer uitgelezen kan worden. Wanneer het kind dan nog meer voorgelezen wil worden, kan nog een verhaaltje voor gelezen worden. Bij jonge kinderen is het ook belangrijk aandacht te besteden aan de plaatjes in het boek. En herhaling vinden jonge kinderen erg leuk. Het is dan ook goed een boek meerdere keren te lezen. Kinderen leren hierdoor het verhaal beter begrijpen en leren voorspellen wat er gaat gebeuren.

Vaak komen kinderen tijdens het voorlezen met vragen en opmerkingen. Het is goed hier op in te gaan en met het kind te praten over het verhaal, maar het verhaal daarna wel weer op te pakken. Nadat het boek/ verhaal dan uit is, kan nog even verder gepraat worden. Wanneer het kind zelf niet met reacties op het verhaal komt, kan het goed zijn vragen te stellen.
Overigens, ook al voordat er gestart wordt met voorlezen kan er met het kind over het boek gepraat worden. Zo kan de kaft van het boek bekeken worden en kunnen de ouder en het kind samen bedenken waar het boek over zal gaan.

Voorlezen met stemmetjes kan heel leuk zijn voor een kind, maar kan het voorlezen voor de ouder wel moeilijk maken. En ook met het variëren van de intonatie kan al veel bereikt worden. Het is belangrijk om tijdens het lezen goed contact te houden met het kind en steeds te kijken hoe het reageert op het verhaal. Wanneer het kind het verhaal eng vindt, kan doormiddel van een grapje tussen door, een andere intonatie, een andere woordkeus en eventueel het verhaal aanpassen of een stukje overslaan het verhaal minder eng gemaakt worden. Terwijl bij een kind dat geniet van een spannend verhaal, het verhaal extra spannend gemaakt kan worden doormiddel van intonatie.

Bij de keuze van een boek is het belangrijk een boek te kiezen dat bij het kind past qua thema, lengte van het verhaal, hoeveelheid plaatjes etcetera. Maar het is ook goed een boek te kiezen dat u als ouder graag voorleest. Voorlezen uit een boek dat u zelf maar niets vindt, is als ouder niet leuk, maar pakt vaak ook niet echt leuk uit voor het kind. Het kan ook goed zijn het kind zelf een keuze te laten maken (een boekenplank op kinderhoogte kan dan heel nuttig zijn)

De kinderen van kinderdagverblijf villa kakelbont houden heel erg van boekjes en verhaaltjes, door de bovenstaande informatie kan gezien worden hoe ontzettend belangrijk het is om een kind voor te lezen. Maar het voorlezen moet ook leuk blijven en geen “moetje”worden.

Ook al is de nationale voorleesdagen van 2018 voorbij, de kinderen van kinderdagverblijf villa kakelbont worden nog steeds iedere dag voorgelezen door de juffies…

Nieuwsgierig? Vraag direct een rondleiding aan