Samenspelen bij Kinderopvang Villa Kakelbont

Spelen gaat bij de meeste kinderen vanzelf, met bijna niets kunnen ze heerlijk spelen en vooral jonge kinderen kunnen nog helemaal opgaan in hun spel. Spelen is iets heel belangrijks. De kinderen van kinderopvang villa kakelbont leren op verschillende vlakken enorm veel van spelen. Spelen is goed voor de ontwikkeling van de motoriek, goed voor de cognitieve ontwikkeling en goed voor de sociale ontwikkeling.

Spelen lijkt vanzelf te ontstaan en te verlopen, maar dat is niet helemaal waar. Er komt veel bij kijken dat het kind moet leren. Het spelen met andere kinderen is ook iets dat de meeste kinderen echt moeten leren, dit gaat over het algemeen niet vanzelf. Daarom is het fijn dat ze bij kinderopvang villa kakelbont met andere kinderen in aanraking komen en op deze manier leren om samen te spelen.

Een jonge peuter is benieuwd naar wat andere kinderen doen, maar vooral uit het eigen perspectief (kan ik dat ook spelen, wil ik dat speelgoed ook etcetera) Bij kinderopvang villa kakelbont kunnen ze heel gezellig naast elkaar spelen en daarbij best wat aandacht aan elkaar schenken, maar het blijft bij ‘naast elkaar spel’ en niet ‘met elkaar spelen’. Ieder kind heeft zijn eigen spel. Op deze leeftijd hebben kinderen ook nog te weinig besef van het feit dat anderen ook wensen en gevoelens hebben. Het kind is nog grotendeels op zichzelf gericht. Toch is dit naast elkaar spelen de eerste stap naar het ontwikkelen van het besef dat andere kinderen ook een menig, gevoelens en wensen hebben. Peuters die naast elkaar spelen observeren en imiteren elkaar en leren hier veel van.

Dan rond het derde jaar zien we de eerste voorzichtige stappen naar het betrekken van andere kinderen bij het spel. We zien bij driejarige vooral samenspel ontstaan wanneer twee kinderen toevallig met hetzelfde willen spelen. Het is meer de activiteit waardoor de kinderen elkaar vinden dan het vinden van elkaar en dan samen iets gaan doen. Op oudere leeftijd zien we dat kinderen eerst een vriendje kiezen en dan samen met het vriendje verzinnen wat ze gaan doen. Bij driejarige zien we dat twee kinderen bijvoorbeeld op het poppenhuis aflopen en dan maar samen met het poppenhuis gaan spelen. Voor kinderen van drie is dit samen spelen nog wel heel moeilijk en het gaat dan ook vaak gepaard met conflicten. Peuters van drie vinden het nog heel moeilijk om speelgoed te delen en helemaal moeilijk om het eigen spel aan te passen aan de wensen van het andere kind. Voor een peuter is het nog erg moeilijk om iets te doen omdat de ander dat graag wil.

Gelukkig kunnen de kinderen van kinderopvang villa kakelbont veel oefenen met samenspelen!

Nieuwsgierig? Vraag direct een rondleiding aan