Snoezelen in de tent bij kinderdagverblijf villa kakelbont

De kinderen van kinderdagverblijf villa kakelbont zijn nog volop bezig met het thema knuffels. De knuffels hebben een mooie plek in de tent gekregen maar wat kun je nog meer in de tent doen? We hebben niet alleen de witte tent op de groepen bij kinderdagverblijf villa kakelbont staan maar ook een zwarte tent. Deze tent is vrij donker maar om hier een snoezel activiteit te doen, is de tent er goed voor.

De kinderen van kinderdagverblijf villa kakelbont mogen in kleine groepjes in de zwarte tent zitten met een juffie. Wat zien de kinderen in de tent? Kunnen ze eigenlijk wel iets zien of is het te donker voor de kakelbontjes van kinderdagverblijf villa kakelbont? En is er iemand bang in het donker of vinden de kinderen het juist leuk om in het donker te zitten? Hoe is dit thuis? Gaan de kinderen van kinderdagverblijf villa kakelbont met een nachtlampje slapen of slapen ze in het donker?

IMG-20180313-WA0012

Wij hebben een paar verschillende soorten lampjes op de groep die we goed kunnen gebruiken voor het snoezelen met de kakelbontjes van kinderdagverblijf villa kakelbont. Als de lampjes in de tent aangaan, kunnen de kinderen heel goed zien wat er dan gebeurd. Ze zijn er dan helemaal stil van, want dat is best indrukwekkend hoor die mooie lampjes in de tent.

Doelstelling van snoezelen met jonge kinderen

De doelstellingen kunnen de volgende zijn:

  • Ontdekken in eigen tempo: vanuit respect het kind begeleiden om hem of haar uit zichzelf tot spel te laten komen in de eigen zintuiglijke ervaring. Je mag de snoezelmaterialen wel aanbieden, maar niet opdringen. Het kind wordt gevolgd in zijn ontdekking door observatie, stimulatie en bevestiging.
  • Leren genieten: het algemene doel bij snoezelen is het zich prettig laten voelen door het scheppen van een situatie waarin personen uit zichzelf tot een vorm van activiteit kunnen komen, hoewel passief genieten ook kan.
  • Rust geven: primair wordt snoezelen gezien als ontspanning, in de zin van een rustgevend element.
  • Bevorderen van contact: snoezelen is geen doel op zich, maar een middel om te ontmoeten. Door het snoezelen ervaar je een groter zelfbewustzijn, waardoor je beter kunt omgaan met eigen gevoelens en ervaringen. Hierdoor ben je in staat bewuster om te gaan met anderen.
  • Snoezelen is voor iedereen: snoezelen is overal mogelijk en niet beperkt tot een professionele snoezelruimte, het kan ook tijdens de dagelijkse bezigheden.

In een snoezelruimte genieten kinderen op een veilige en rustige manier van verschillende zintuiglijke prikkels. De ruimte is zodanig ingericht dat de kinderen van kinderdagverblijf villa kakelbont er lekker kunnen zitten of liggen. Er heerst een rustige sfeer, die wordt bereikt met lichteffecten, kleuren en zachte muziek. Belangrijk is dat het niet onrustig en chaotisch wordt door een te groot aantal kinderen. De aanwezige materialen doen een beroep op het ruiken, proeven, kijken, voelen en horen:

  • Zien: lampen met verschillende lichteffecten, spiegels, glinsterende en gekleurde voorwerpen, gedrapeerde stoffen.
  • Horen: rustgevende muziek, muziek met natuurgeluiden, zacht klinkende instrumenten om te bespelen.
  • Tasten – voelen: voeldozen, voelmuren met harde en zachte materialen, voelkussens, knuffels, poppen, sop, zand, scheerschuim, tapijten.
  • Ruiken: etherische olie in geurverspreider, geurzakjes, parfums, bloemen, fruit.
  • Proeven (zoet, zuur, zout, hard, zacht): koekjes, verschillende soorten drankjes, snoepgoed, kruiden.

Niet alleen het snoezelen in een donkere tent met verschillende soorten lichtjes kun je doen om rust te brengen bij de kinderen van kinderdagverblijf villa kakelbont maar er zijn ook genoeg andere voorbeelden. Probeert u het thuis maar eens uit….

Nieuwsgierig? Vraag direct een rondleiding aan