Speltips voor de baby’s vanuit Kinderopvang Villa Kakelbont

Een pasgeboren baby heeft genoeg aan aanraken, knuffelen en contact maken met elkaar. Met elkaar spelen is het belangrijkste. Met speelgoed kan een kind de eerste weken nog niet zo veel. Wel kun je al vanaf het begin tegen je baby praten. Hoe klein je kindje ook is, dit stimuleert de taalontwikkeling. Bij kinderopvang villa kakelbont vinden we het belangrijk om alles te benoemen, hoe klein een kind is.

Vanaf ongeveer 3 maanden kan een baby zelf speelgoed vasthouden, bijvoorbeeld een eenvoudige rammelaar, een zacht doekje of zachte knuffels. Na ongeveer vier maanden gaat de baby grijpen en voorwerpen vastpakken. Wanneer kinderen iets kunnen vastpakken, vinden ze steeds grotere dingen leuk. Die willen ze dan tegen zich aan drukken.

Baby’s vinden alles prachtig. Een speelkleed wordt extra leuk met een spiegeltje of een belletje en met verschillende soorten stoffen en materialen, zoals zachte, ruwe, gladde of kriebelige stoffen. Laat een kind met het handje de materialen voelen. Natuurlijk steken kinderen ook alles in hun mond. Bij kinderopvang villa kakelbont worden daarna meteen de spullen gewassen, vanwege de hygiĆ«ne. Baby’s gebruiken ook hun mondje om van alles te ontdekken. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat een kind geen kleine, gevaarlijke dingen te pakken krijgt.

Samen spelen is leuk en belangrijk, maar na zes maanden kan een kind ook even alleen spelen. Laat het dus af en toe lekker alleen spelen. Ook zit de baby nu in een fase dat hij eenkennig wordt. Om hem te leren dat je er ook bent als hij je niet ziet, kun je kiekeboe spelen. Kijk ook samen in een spiegel. Wijs hem en jezelf aan. Zo ontdekt hij wie hij is.

Ongeveer op de leeftijd van 6 maanden beginnen baby’s te brabbelen. In deze fase vinden ze speelgoed dat geluid maakt heel interessant. Je kunt dus bijvoorbeeld een knuffelbeestje kopen dat geluid maakt. Praten met je baby blijft heel belangrijk. Je kunt samen liedjes zingen en boekjes bekijken. Bij kinderopvang villa kakelbont lezen we iedere dag een paar keer met de kinderen.

Vanaf 9 maanden wordt de motoriek van je kind steeds beter. Je kunt dit bijvoorbeeld stimuleren door je baby voorwerpen vast te laten houden en ergens in te laten stoppen of te laten stapelen. Probeer er altijd op te letten dat die voorwerpen niet te klein zijn, want baby’s stoppen alles in hun mond. Ook in de handjes klappen vindt je kind nu een leuk spelletje.

Als je baby ongeveer een jaar oud is, kan hij kleine opdrachten begrijpen. Je kunt hem bijvoorbeeld iets aan iemand laten geven, of doosjes laten openmaken. Laat je kind ook af en toe even alleen spelen. Hierdoor leert het zichzelf te vermaken.

Van uitproberen, kijken wat er gebeurt en dat eindeloos herhalen leert je kind het meest. Jonge kinderen kunnen bijvoorbeeld steeds opnieuw het deksel op de pan doen, er weer af halen en er weer op doen. Kinderen doen niets liever en het stimuleert hun denken en motoriek. Veel van wat je in huis hebt is hiervoor geschikt, en als jij verwoordt wat je kind doet, stimuleert dit ook de taalontwikkeling.

 

Nieuwsgierig? Vraag direct een rondleiding aan