Team van Kinderopvang Villa Kakelbont heeft een nieuwe cursus gevolgd

Vorige week had het team van kinderopvang villa kakelbont na werktijd een cursus gevolgd over de ontwikkeling van de kinderen. Alle meiden zaten thuis achter de computer, dit vanwege het coronavirus. De cursus bodymap hield het volgende in:

Kinderen bewegen minder dan vroeger. Spelen en ravotten heeft meer en meer concurrentie gekregen van de televisie en de tablet. De digitale wereld knabbelt aan de beweegtijd. Toch is bewegen cruciaal voor de ontwikkeling van jonge kinderen, ook bij kinderopvang villa kakelbont vinden we dit. Beweging zorgt voor een sterk zenuwstelsel, hét fundament voor een sterke motorische ontwikkeling. Pas als het zenuwstelsel voldoende gerijpt is, kunnen kinderen complexere bewegingen als schrijven of knippen onder de knie krijgen. Bewegen doet bewegen. De motorische ontwikkeling gaat hand in hand met de geestelijke ontwikkeling.

Beweging heeft ook een impact op de ontwikkeling van ons brein. Kinderen die veel bewegen, zullen zich ook beter leren concentreren.
De eerste levensjaren zijn doorslaggevend. Kinderen zijn geboren bewegers. Maar in de tweedimensionale digitale wereld pikken ze die fundamentele motorische vaardigheden niet op. Dat kan enkel met echte prikkels, bewegingen en herhalingen. In de echte, driedimensionale wereld. Jong geleerd is oud gedaan.

Die wetenschappelijk onderbouwde methode versterkt de motorische ontwikkeling van baby’s, peuters en kleuters. Ze worden uitgedaagd om natuurlijke basisbewegingen op een leuke manier te herhalen. Rollen, kruipen, dansen, klimmen,…:alle bewegingen die ze ook spontaan uitvoeren als ze (samen) spelen en ravotten.
Met het vallen en opstaan dat nu eenmaal bij opgroeien hoort.

Bij de Bodymap-methode gaat er heel veel aandacht naar spelletjes om het evenwichtsorgaan te stimuleren. Bodymap werkt niét op ontwikkelingsstoornissen. Het is vooral de bedoeling om puur preventief de motorische ontwikkeling te versterken. Maar ontwikkelingsstoornissen zijn een ander domein, voor andere experts. Bodymap wil dat onderscheid heel nadrukkelijk maken.

Het team van kinderopvang villa kakelbont heeft veel interessante onderwerpen gehoord waar ze mee verder kunnen binnen kinderopvang villa kakelbont. Wat er onder andere geleerd is, is dat het belangrijk is dat kinderen veel kunnen klimmen en klauteren (bewegen) en vooral op blote voeten. Dit geeft de meeste stabiliteit.

Nieuwsgierig? Vraag direct een rondleiding aan